Mischa Rosic

Konstnär


Milosh Rosic, kallas Mischa, är född 1952 och kommer ursprungligen från Jugoslavien där han studerade fem år på konstskola. Efter utbildningen arbetade han en period som bild- och konstlärare. I början av sin karriär reste han omkring i Europa och bodde en tid i Österrike, Schweiz och Tyskland. Därefter åkte han till England och vidare till Skottland där han träffade sin fru och tillbringade åtta år. Januari 1980 kom Mischa till Sverige. Han hade egentligen bara tänkt stanna i två år men familjen trivdes och åren gick. Han är numera bosatt i Hjärup (Jakriborg) utanför Lund.
Mischa anser sig inte ha blivit inspirerad av någon speciell stilart inom konsten

- Jag målar det jag känner för. Motiven och stilarterna är olika i olika tider, så jag försöker vara öppen för allt. Om man begränsar sig blir man lätt slav under en viss stil. Som konstnär hittar jag inspiration överallt, i musik, natur, fotografi och i människor. Några av mina målningar har ett poetiskt, romantiskt budskap medan andra är satiriska eller politiska. Jag målar alltså det som rör mig utan att känna mig begränsad. Som med musik, ibland vill man höra på ett fint stycke klassiskt musik, men en annan gång känner man för pop eller rock. Så är det med min konst!

Jag tycker om att gå ut och vandra i naturen eller längs med
gatorna och uppleva, snarare än se på, sin omgivning och sina medmänniskor.

- För mig är målandet ett sätt att leva. Med det i åtanke faller det sig naturligt att Mischa är en produktiv konstnär. 

Olika motiv tar olika lång tid att färdigställa. Han berättar att ett landskap ofta är en ögonblicksbild som fastnar och målas klart i ett svep medan en surrealistisk målning kan ta mycket längre tid. Över huvud taget är känslan det viktigaste, både för konstnären och åskådaren. Det går inte att tvinga fram ett motiv om man inte känner något för det, Jag anser att det man känner starkt för gör man bäst.

UTBILDNING
Konstskola i Jugoslavien, 1967-1972
Linje: Grafik och måleri
MEDLEM
IASE Internationel Artists Society Europe , SKG Skånska konstnärsgillet

UTSMYCKNING
Receptionen (Malmövägen) Tetra Pak,
Lund, 1983.
Barnkliniken, Lund, 1988
Y's Mens Club och KFUK - KFUM:S adventskalenderlotteri 1995, 1996, 1997. 1998, 1999.
Folkets Hus, Lund 1985
TPPM, Tetra Pak, Lund, 1999.
Staffanstorps Kommunhus 2016
Lunds universitetssjukhuset 2017